En udstilling af Sofie Frydenrejn Johansen
Igennem arbejde og rejser på langs af Polarcirklen i Arktis undersøger arkitekt og landskabsarkitekt Sofie Frydenrejn Johansen, det arktiske landskab og stiller spørgsmål til, hvordan boliger placeres og former et kulturlandskab.
Med fokus på udvalgte steder i Grønland (herunder Sisimiut), Island og Nordnorge bliver landskab og boliger sat op imod hinanden. Sofies fotografier er baseret på realiteter i landskabet, men kan til tider balancere i en illusion mellem realitet og en fiktiv verden, der giver rum for tvivl og spørgsmål hos beskueren.
Sofie er uddannet fra Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering inden for bygnings- og landskabskunst. Nu bor hun i Sisimiut og arbejder i en lokal ingeniør- og arkitektvirksomhed. Sideløbende har hun sit eget firma, FRYDNREJN, hvor hun blandt andet har arbejdet med dette projekt.
Projektet er støttet af Statens Kunstfond.
Den 7. september afholdte kommunens forebyggelseskonsulent et åbent arrangement med tegning og maleri i forsamlingshuset. Med tanke om genanvendelse blev gamle brædder forvandlet til kunstværker, med assistance fra kunstner Arnajaraq Støvlbæk. Værkerne bliver udstillet i Sisimiuts museum fra d. 13. september til d. 16. oktober.
Det er en smuk onsdag morgen d. 7. januar 1959. Københavns havn er fyldt med mennesker. Nogle har købt billet til Grønland, andre er der for at vinke farvel, mens endnu andre blot ønsker at få et glimt af dette, meget omtalte, skib M/S Hans Hedtoft. Et superskib som endvidere er Kongelig Grønlandske Handels (KGH) nyeste prestige projekt og skal sikre KGHs monopol på grønlandshandlen.
Samtlige 95 besætningsmedlemmer og passagerer omkom – herunder 6 børn. Det eneste der nogensinde er blevet fundet fra M/S Hans Hedtoft, er en redningskrans, som drev i land på Island otte måneder efter katastrofen.
Ane Lena er 48 år og uddannet klinikassistent, hun har været stewardesse og uddannet skolelærer med bachelorgrad med specialiseringsfagene dansk og fysik/kemi. Efter længere tids sygmelding med stress har hun sluppet lærerfaget og har nu sit eget firma i to dele: Sit kunstfirma Iluliak Art By Ane Lena Fussing Rosbach vil hun vil bruge megen tid på i fremtiden – og hun tilbringer også megen tid i sit producerfirma Ilulialik By Ane Lena Fussing Rosbach.
Hun har allerede haft en udstilling i september-november 2018 med titlen: Er ved at få det bedre, i Ilulissats kulturhus Sermermiut. Tiden med stress har været en sej kamp at kæmpe med mange forskellige forhindringer, og vejen tilbage mod ”at få det bedre” var at male. Og det kan man også se i hendes værker, som går fra mørket til lysere og gladere malerier.
Royal Arctic Line har sponseret skibsfragt.
Grønlandsk (Kalaallisut ‘grønlændernes sprog’) er det officielle sprog i Grønland. Det er nært beslægtet med andre inuitsprog så som Inuktitut (i Nunavut, Canada) og Inupiaq (i Alaska). Sproget ankom til Grønland sammen med Thulefolket – forfædrene til nutidens grønlændere – som indvandrede hertil fra det nordlige Canada i 1200-tallet.
I dag taler omkring 90% af indbyggerne i Grønland grønlandsk, dvs. omkring 50.000 ud af en befolkning på 56.000. Hermed er grønlandsk det bedst bevarede oprindelige sprog i den arktiske region og Nordamerika. Af de resterende 10% af befolkningen er størstedelen dansktalende, men i takt med at andre nationaliteter udgør en stigende del af samfundet, er flere andre minoritetssprog som for eksempel thai, filippinsk og islandsk nu også en del af det sproglige landskab i Grønland.
Udstillingen er udviklet i samarbejde med Oqaatsinik Pikkorissaavik – Afdeling for Sprogkurser, KTI Sisimiut.
Sisimiuts bygningshistorie er en fortælling om en foretagsom by, der voksede fra små forhold til at blive Grønlandsk næststørste by. Fra det historiske bygningsmiljø i centrum til typehusområderne i byens udkant fortæller hvert hus og hvert område sin egen historie, der reflekterer de større historiske tendenser.
Udstillingen er blevet til i samarbejde med KTI og arkitekt Sofie Frydenrejn Johansen.